Seperti hidangan makanan laut yang lain yang kaya dengan
khasiat, udang juga kaya dengan kalsium dan protein. Jadi, udang juga termasuk
dalam sumber protein haiwan. Selain itu, udang mengandungi pelbagai nutrisi
seperti vitamin D, B12, E, B6, A, C, selenium, fosfor, besi dan tembaga,
magnesium, zink, soda dan potassium dan mineral penting lain. Di sini sertakan
beberapa khasiat udang sebagai panduan untuk anda ikuti;
1. Menjaga kesihatan kardiavaskular (jantung) kerana
kandugan asid lemak esensialnya akan menurunkan kalestrol jahat dan mencegah
pengumpulan kepingan darah atau aterosklerosisi.
2. Memenuhi keperluan protein dengan asid amino berprofil
lengkap yang mudah diserap tubuh.
3. Sangat sesuai untuk menu diet kerana kadar kalori tenaga
yang rendah.
4. Memaksimumkan pelbagai fungsi organ-organ vital tubuh
kerana kandungan vitaminnya yang pelbagai.
5. Sebagai antioksidan yang mampu menjaga kesihatan fungsi
kekebalan tubuh, anti radikal bebas penyebab 50 jenis penyakit degenerative dan
membantu pengeluaran antibody dengan kandungan selenium yang tinggi.
6. Membantu lebih daripada 70 jenis enzim, hormon dan proses
biosintesa bekerja di dalam tubuh dengan kandungan zink di dalamnya.
7. Sangat penting untuk kecerdasan dan pertumbuhan anak
dengan kandunga vitamin D, B12 dan omega 3 di dalamnya.
8. Mencegah penyakit darah rendah (anemia) dan berperanan
dalam pembentukan sel darah merah kerana kandungan besi dan zinknya yang tinggi.
9. Menjaga kesihatan
mata dengan kandungan vitamin A.
10. Menjaga kesihatan kulit dan mencegah penyakit pellagra (kulit
bersisik) dengna kandungan vitamin E (alpha tocopherol) dan niasin yang tinggi.
11. Menjaga kesihatan tulang, gigi dan sendi dengan
kandungan vitamin D, kalsium dan potassium yang tinggi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan